Economische Index Leidse regio blijft groeien
Voor het vijfde opeenvolgende jaar presenteert Economie071 samen met Blaauwberg de Index071. Het economische monitoringsinstrument voor de Leidse regio.
De Index071 meet de gezamenlijke economische vooruitgang binnen de 071-gemeenten: Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude. De vorderingen zijn sinds het basisjaar 2012 gemeten. Dat jaar krijgt het indexcijfer 100. De groei in volgende jaren valt af te lezen aan een hoger of lager cijfer. Voor 2018 komt het indexcijfer uit op 120. Een lichte groei van drie punten ten opzichte van 2017 en een groei van 20 punten sinds de start van Index071.
Het indexcijfer is opgebouwd uit 36 verschillende meetpunten die verdeeld zijn over de vijf thema’s van de economische agenda: life sciences & health, ondernemerschap en jong talent, onderwijs en arbeidsmarkt, vestigingsklimaat en regiomarketing.
De groei komt vooral voor rekening van het life sciences cluster en van de activiteiten die daar direct mee samenhangen. Dit economische cluster zorgt voor stabiliteit en tilt de Leidse regio boven het landelijk gemiddelde uit. De rest van de economie vertoont een rustig beeld. Er zijn echter twee stevige winstwaarschuwingen te maken bij dit goede nieuws. Toenemende arbeidsmarkttekorten en een afnemende bereikbaarheid bedreigen de economische ontwikkeling op korte en middellange termijn.
Contact
- 071-524 7500
info@blaauwberg.nl
- 06- 1217 2126 (Rob)
Vestwal 2-4 , 2312 NP Leiden
Downloads
We zijn op deze ontwikkeling gestuit na een doorrekening van de sectorstructuur van de Leidse regio, als onderdeel van de recent gepubliceerde Arbeidsmarkt Quickscan. In deze Quickscan meer aandacht voor een reeks aan andere onderwerpen zoals: robotisering en effect op de arbeidsmarkt, de ontwikkeling naar ‘mensgericht’ werk, de opmars van zzp’ers en micro-ondernemingen, de kwetsbare populatie en het streven naar een inclusieve arbeidsmarkt en het tekort aan bètakennis en techniek.
Andere recente projecten
De Leidse Limes
Uitgelicht: De Leidse Limes Door Ute Jansen Op 17 mei hadden we bij Blaauwberg leuk bezoek: de klassen 4 en 5 van het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord en hun begeleiders. Ze [...]
Value for money? De resultaten van beleid verbeeld.
Value for money? De resultaten van beleid verbeeld. Anders verantwoorden op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling Hoe bepaal je of beleid gewerkt heeft? Nog een stap verder: hoe bepaal [...]
Het waarom van een leergang: stenen stapelen of aan de kathedraal bouwen
Het waarom van een leergang: 'stenen stapelen' of 'aan de kathedraal bouwen' Leidenkunde is het 'vlaggenschip' van het programma voor kennisdeling van Blaauwberg. Het programma van vier dagdelen plus 'terugkomdagen' [...]
Indringend gesprek over huiselijk geweld
Bekijk hier de livestream van de opening van de tentoonstelling "Wij Doorbreken de Cirkel van Geweld" van 12 mei. Een buitenexpositie met portretten van 29 slachtoffers en voormalig plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Met Jeroen in de rol als gespreksleider.
Mooi staaltje toegepaste sociologie: isotypen
In dit bericht treft u alle informatie over 'onze' tentoonstelling over isotypen aan. gepresenteerd in het ACEC gebouw te Apeldoorn. Met een link naar de vrij toegankelijke online tentoonstelling, een compacte video met betoog en een fraai vormgegeven boekje.
Leergang Toekomstperspectief Niet-stedelijke Regio’s
We presenteren een interactief kennisprogramma van vier dagen met analyse, cijfers, vergelijking en duiding. Voor iedereen die bezig is met Omgevingsvisies, regionale strategieën en gebiedsontwikkeling buiten de steden. U kunt zich nu aanmelden.
Neem contact op
Neem contact met ons op via bijgaande contactgegevens. Wij komen spoedig met een reactie.
- 071-524 7500
- 06- 1217 2126 (Rob)
Vestwal 2-4 , 2312 NP Leiden