Optimisme en demografie

Het Kabinet-Schoof: lessen uit Canada, Hongarije en Afrika en twee oude Europeanen

In dit artikel behandelen we twee dingen. Ten eerste het verband tussen maatschappelijk optimisme en bevolkingsgroei. Dat verband is niet lineair en niet universeel, maar het is er wel en het kan helpen om scherp te kijken naar wat er gebeurt. En ten tweede de rol van ‘verwachtingen’ – wordt het beter of slechter voor ons? –  in het maatschappelijk chagrijn van dit moment.

Over optimisme gesproken. Een land waar het optimisme er in veel opzichten van afspat, is Canada. Canada heeft de rol van ‘land van de onbegrensde mogelijkheden’ van de Verenigde Staten overgenomen. Er is ruimte om te expanderen, te experimenteren en te immigreren. De groei zit er goed in. Dat gaat gepaard met een strenge burgerlijke moraal: leer snel Engels, ga aan het werk, doe je best in het onderwijs en behandel vrouwen, mensen met een kleur, lhbti-ers en eigenlijk iedereen met respect, vraag consent voor van alles en nog wat en wees vriendelijk. Elk land heeft een erfzonde, ook Canada (de positie van de oorspronkelijke bevolking, de ‘First Nations’, is belabberd). Maar voor wie uit de gepolariseerde ‘wij-zijn-goed-en-zij-zijn-fout’-debatten in Europa of de VS komt, is Canada een oase van wellevendheid.

Voor ‘urban scientists’ als Blaauwberg is er veel te lezen. Een groeiend land dat goed nadenkt over de toekomst. We hebben het al vaak gehad over ‘Arrival City’ van Doug Saunders, over hoe je succesvol migranten integreert. En over ‘vancouverism’, een voorbeeld van menging van wonen, werken en recreëren in de stadsontwikkeling. In diezelfde lijn kunnen we ‘Empty Planet’ noemen, een Canadese blik op de bevolkingsgroei (Darrell Bricker en John Ibbitson, 2019). De ondertitel maakt de strekking van het boek al duidelijk: ‘The shock of Global Population Decline’. Terwijl Nederland en tal van andere landen zich druk maken over de groei en de drukte, begint op andere plaatsen door te dringen dat niet een teveel, maar juist een tekort aan mensen het probleem aan het worden is.

Veel landen – ook veel landen die we tot voor kort ‘ontwikkelingsland’ noemden – kijken aan tegen geboortecijfers die met een ademloos tempo aan het instorten zijn. Er tekent zich een massale vergrijzing af, uiteindelijk resulterend in een krimp van de bevolking. De prognoses over het ‘tipping point’ – het moment dat groei omslaat in krimp van het totale aantal wereldbewoners – lopen uiteen, maar er zijn voorspellingen dat het al binnen 25 jaar zover is. Dat is echt dichtbij. Het betekent bijvoorbeeld dat een huis dat je nu bouwt voor een groeiende populatie, nog niet eens toe is aan een eerste ronde groot onderhoud op het moment dat de populatie gaat krimpen. Het betekent ook dat als je een economie hebt die van arbeidsmigratie afhankelijk is, je het personeel van steeds verder moet halen. De ‘nabije’ mensen zijn gewoon op.

De shock dat wat vol was weer leeg kan worden: Zandplatenbuurt in Delfzijl vlak voor de sloop

Er zijn tenminste twee ‘gidslanden’, landen die de nieuwe werkelijkheid – niet het teveel, maar het tekort – al door lijken te hebben: Denemarken en Hongarije. Beide landen zijn favorieten van het Nederlandse kabinet, omdat ze model staan voor ‘het strengste asielbeleid ooit’. Daar maken ze in het politieke klimaat van dit moment goede sier mee. Maar aan hun achterdeur gaat het anders. Die twee landen blijken extra buitenlandse studenten te werven om hun krimpende studentenaantallen op peil te houden.

En waar doen ze dat? Op de enige plek die vooralsnog een uitzondering is op het verhaal van vergrijzing en krimp: sub-Sahara Afrika. Ghana, Senegal en andere landen. De spagaat is idioot. Maar zo gaat het.

Internationaal zijn grote zorgen over de laatst overgebleven regio met een snelle bevolkingsgroei. En dat is terecht. Sommige landen in West-Afrika zijn straatarm, slecht georganiseerd en zijn speelbal van Russische gangsterpolitiek. Maar er is ook ander beeld. Het hoge geboortecijfer is vooral een kwestie van het platteland. In de steden zijn de cijfers gaan dalen, conform de mondiale trend. De verstedelijking is een robuuste aanjager van de daling. Steden bieden kansen op banen en opleidingen, bieden vrijheid ten opzichte van knellende sociale conventies en controle van het platteland, bevestigen vrouwen in hun onafhankelijkheid. En langs de kust van West-Afrika is een megametropool aan het groeien, een aaneengesloten stedelijk gebied van honderden kilometers. Dat is de plek waar HET gebeurt; de explosie van cultuur, overal nieuwe start-ups, werk, ondernemen, ambities. De nieuwe werkplaats van Afrika, het nieuwe podium voor mode, muziek en film van de wereld. De vergelijking is gemaakt tussen Lagos in Nigeria nu en Los Angeles in de jaren zestig. Snelle groei, een stellige verwachting van een betere wereld, zon en optimisme. De plek waar het chagrijn van ons Europa heel ver weg is. De enige plek waar nog jonge, energieke en ondernemende mensen te vinden zijn. Dat hebben de Denen en Hongaren kennelijk door.

Nu komen we op de tweede vraag: de rol van verwachtingen. Laten we eerst een blik werpen op een paar vergelijkingsgetallen:

We hebben met vijf parameters de reusachtige verschillen tussen 1965 en 2024 in kaart gebracht. Die optimistische, nieuwsgierige, vrolijke en legendarische jaren zestig blijken achteraf jaren van soberheid en zorg te zijn geweest. Terwijl het door en door chagrijnige heden met het klagerigste kabinet aller tijden met een nooit vertoonde welvaart en zorgenvrijdom te maken heeft. Hoe kan dat in vredesnaam?

We hebben het in Blaauwdruk eerder aan de hand gehad. Goed om er weer op terug te komen: het discours tussen twee 19de eeuwse voorlopers van de sociologie, Karl Marx en Alexis de Tocqueville. En dan met name hun kijk op de ‘moeder aller revoluties’, die van 1789 in Frankrijk. Marx betoogde dat de revolutie het gevolg was van de peilloze armoede en onderdrukking waarin het Franse volk onder het oude regiem leefde. De sociale ellende is de broedplaats voor de revolutie. Er is alleen een wakkere voorhoede nodig om het volk de aansteker aan te reiken om de boel te laten exploderen. In het geval van Marx; de communistische beweging.
De Tocqueville zag iets heel anders. Zo slecht ging het niet in de jaren voorafgaand aan 1789. Er was hier en daar voedselschaarste, maar geen hongersnood. De handel bloeide. De burgerlijke vrijheden waren behoorlijk. Het nieuws uit de Verenigde Staten – een jonge, dynamische republiek die zich had losgemaakt van het Britse koloniale bewind – verspreide zich vrijelijk. En toch die opstand…?
‘Het zijn de verwachtingen’, concludeerde De Tocqueville. Niet de ‘objectieve’ stand van leven en economie bepaalt of je revolteert, maar de verwachting dat het beter zal gaan, dat vooruitgang en bestaanszekerheid in het verschiet liggen, of juist dat er iets te verdedigen valt. Revolutie begint niet met een lege maag en een lege portemonnee, maar met een onrustig hoofd.

De vraag wat mensen beweegt, zal wel nooit definitief worden beantwoord. Klassiek is het antwoord van de communistische minister van buitenlandse zaken van China, Zou Enlai, wat hij 180 jaar na de Franse revolutie eigenlijk van ‘1789’ vond: ‘Het is te vroeg om dat te beoordelen’.  

We hebben in november 2023 een kiezersrevolte beleefd. Het kabinet-Schoof uit zich op marxistische wijze: de situatie van het volk is penibel, het oude regiem moest weg. Maar de praktijk lijkt een gevalletje-De Tocqueville: de optimistische generatie van de jaren zestig is op leeftijd, kan terugkijken op reusachtige materiele vorderingen maar ziet ze niet meer. Ze had een stootvrije ouderdom verwacht, badend in het Zwitserlevengevoel. Er zijn letterlijk geen mensen meer om het bad te laten vollopen. Tenzij PVV, NSC, VVD en BBB echt iets leren van Hongarije en Denemarken en de mensen uit sub-Sahara Afrika gaan halen.

En om met Zou Enlai ver vooruit te kijken: misschien oordelen we in het jaar 2120 wel dat die grillige kiezersrevoltes van een eeuw eerder paniekreacties waren vanwege de ‘Empty Planet’, een nabije toekomst waarin kinderen schaars zijn, landen vechten om creatieve jonge mensen en geen nieuwe generaties meer klaar staan om voor jou te zorgen. De vanzelfsprekendheid is weg.

Gerelateerde artikelen

Optimisme en demografie

Optimisme en demografie Het Kabinet-Schoof: lessen uit Canada, Hongarije en Afrika en twee oude Europeanen In dit artikel behandelen we twee dingen. Ten eerste het verband tussen maatschappelijk optimisme en bevolkingsgroei. Dat [...]

Droombeelden en doemscenario’s

Droombeelden en doemscenario's Bij mij thuis op de wc hangt een poster met daarop een kaart van Nederland. Het is een drukke kaart met veel tekeningen en tekst. Stukken van de kaart, [...]

Mevrouw Kuiper stemt tot nadenken

Mevrouw Kuiper stemt tot nadenken Mijn moeder bracht haar laatste jaren door in een zorgcentrum. Zo’n klassiek bejaardenoord: een op z’n kant gezette sigarendoos, kleine studio’s aan lange gangen, een recreatiezaal als [...]

Het verschil tussen aso en adel

Het verschil tussen aso en adel - het verbindend vermogen van een lokale elite Journalist Gertjan van Schoonhoven had een ‘long read’ over Wassenaar in het zomernummer van EW (voorheen Elsevier). Hij citeerde [...]

Waar zijn alle meisjes heen?

Waar zijn alle meisjes heen?: Mannen- en vrouwensteden na de verkiezingen Door Aart van Bochove In India is de opmars van vrouwen goed te zien. Ze gaan massaal de straat op om [...]

Meer artikelen

Explosief optimisme

De foto op de thumbnail is afkomstig van het betreffende bedrijf Explosief optimisme Het mooie van veel ondernemerscontacten is dat je op bijzondere plekken komt. Zo waren we recent te gast [...]

Opvoeden is eenvoudig

De vraag naar jeugdzorg explodeert. Toch is opvoeden heel eenvoudig… Onze vertrekkende collega Fianne had geen gemakkelijke start in het leven. Haar vader overleed nog voor haar geboorte. Ze is opgegroeid in [...]

Optimisme en demografie

Optimisme en demografie Het Kabinet-Schoof: lessen uit Canada, Hongarije en Afrika en twee oude Europeanen In dit artikel behandelen we twee dingen. Ten eerste het verband tussen maatschappelijk optimisme en bevolkingsgroei. Dat [...]

Droombeelden en doemscenario’s

Droombeelden en doemscenario's Bij mij thuis op de wc hangt een poster met daarop een kaart van Nederland. Het is een drukke kaart met veel tekeningen en tekst. Stukken van de kaart, [...]

Neem contact op

Neem contact met ons op via bijgaande contactgegevens. Wij komen spoedig met een reactie.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief: