Het jonge kind in een snel veranderende stad

Afgelopen voorjaar hebben we onderzoek gedaan naar de samenstelling van de populatie van de ‘voorschool’ in Leiden. Aanleiding voor het onderzoek waren signalen dat de stad en zijn bevolking sterk in beweging zijn, met alle mogelijke gevolgen voor de allerjongste generatie Leidenaren.

De opdracht voor het onderzoek was gegeven door de GGD, de Stichting Peuterspeelzalen Leiden en JES Rijnland. Financiële steun werd verleend door de Gemeente Leiden. Voor het onderzoek zijn enkele tientallen professionals geïnterviewd, van zorgprofessional en logopedist tot peuterspeelzaal leidsters. Het resultaat is een rapport dat leest als een boek, met veel context en achtergrondinformatie. Het hart van het rapport wordt gevormd door een ‘typologie’ van voorschoolgebruikers. In het rapport onderscheiden we 16 verschillende ‘typen’ van opvoedingsrisico’s. Dat aantal en de lijst zelf maken duidelijk hoe snel Leiden een diverse en internationale stad wordt. Elke groep heeft een eigen problematiek en heeft een eigen aanpak nodig.

Het rapport is voor de drie betrokken partijen aanleiding geweest om te investeren in sectorvorming. In de zin van afstemming, start van netwerkactiviteiten en een vorm van gezamenlijke woordvoering. U treft rechts op deze pagina zowel het rapport aan als de reactie op het rapport inclusief verwerking van de drie opdrachtgevers.

Contact

  • 071-524 7500
  • info@blaauwberg.nl

  • 06- 1217 2126 (Rob)

  • Vestwal 2-4 , 2312 NP Leiden

Downloads

Download het rapport

Download aanbiedingsbrief GGD, SPL en JES Rijnland

Andere recente projecten

Straf & Zorg: samenwerken aan veiligheid

Straf & Zorg: samenwerken aan veiligheid In het Regionaal Netwerk Zorg Straf Limburg werken justitiepartners (OM, Politie, Raad voor de Kinderbescherming, 3RO), Veilig Thuis, Zorg- en Veiligheidshuizen en gemeenten samen aan hetzelfde doel: een betere [...]

Indringend gesprek over huiselijk geweld

Bekijk hier de livestream van de opening van de tentoonstelling "Wij Doorbreken de Cirkel van Geweld" van 12 mei. Een buitenexpositie met portretten van 29 slachtoffers en voormalig plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Met Jeroen in de rol als gespreksleider.

Leergang Toekomstperspectief Niet-stedelijke Regio’s

We presenteren een interactief kennisprogramma van vier dagen met analyse, cijfers, vergelijking en duiding.  Voor iedereen die bezig is met Omgevingsvisies, regionale strategieën en gebiedsontwikkeling buiten de steden. U kunt zich nu aanmelden.

Gemeentelijke samenwerking: casus ABG

Samen met I&O Research staat Blaauwberg de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen (ABG-gemeenten) bij in keuzes rondom bestuurlijke samenwerking. Relevant en uitdagend werk, maar niet altijd even eenvoudig.

Neem contact op

Neem contact met ons op via bijgaande contactgegevens. Wij komen spoedig met een reactie.