Project omschrijving
Quickscan arbeidsmarkt 071-regio
Economie071 is het regionale samenwerkingsverband van ondernemers, overheid, kennis- en onderwijsinstellingen. Om meer vat te krijgen op het functioneren van de regionale arbeidsmarkt is ons gevraagd een ‘quickscan’ uit te voeren. In deze scan presenteren we de meest recente cijfermatige informatie, voorzien we deze van een duiding en bespreken we een aantal actuele thema’s.
In de scan geven we aandacht aan een grote diversiteit aan vraagstukken. Van de impact van robotisering op de arbeidsmarkt, de betekenis van de zzp-revolutie tot aan het tekort aan bètakennis en techniek.
We geven alvast twee belangrijke conclusies mee die in de quickscan staan uitgeschreven:
- We zijn gestuit op een een nog onontdekte imposante trend: de verschuiving van de werkgelegenheid naar het centrum van de agglomeratie. Behalve Leiden en Oegstgeest zijn alle gemeenten banen kwijt geraakt. Dit proces van ‘omgekeerde suburbanisering’ is des te opmerkelijker omdat in beide gemeenten praktisch geen grond is uit te geven. Er is sprake van ruimteloze groei. Een ‘check’ op andere regio’s laat zien dat dit verschijnsel niet uniek is. Onder meer in de Haagse, Amsterdamse en Eindhovense regio doet zich iets soortgelijks voor. Het gaat om een majeure beweging waarbij duizenden banen van de ‘suburbs’ naar de stad trekken. Eenduidig is het fenomeen weer niet. In Groningen en Arnhem/Nijmegen is het weer anders.
- Het arbeidsmarktbeleid kampt met een informatieparadox. Aan de ene kant is er in een tijd van ‘big data’ een overload aan gegevens, aan de andere kant is er weinig consensus over wat nu echt betrouwbare getallen zijn. Zelfs over cruciale gegevens als het opleidingsniveau van de beroepsbevolking, de werkloosheid, de sectorstructuur en het aantal zzp’ers zijn verschillende benaderingen. Nederland heeft op dit moment amper een structuur voor regionale arbeidsmarktinformatie. Dat stelt eisen aan het eigen beoordelingsvermogen van iedereen die met deze cijfers werkt.
De Quickscan is gelijktijdig uitgebracht met de vierde editie van de Index071, het economische monitoringsinstrument dat we voor de Leidse regio hebben ontworpen.
Gerelateerde projecten
Positionpaper Laren zelfstandig en toekomstbestendig
Input voor strategische visie voor het college van de gemeente Laren.
Broedplaatsen in een sterrenstad
Discussienotitie voor stichting Werk en Onderneming Leiden over het aantrekken en behouden van talentvolle startende ondernemers.
Dorpsprofiel Voorschoten
Een cijfermatig en analytisch gebiedsprofiel voor het dorp Voorschoten en de sociaalmaatschappelijke uitdagingen daar.
Amsterdam Nieuw-West, stad van aankomst
Amsterdam Nieuw-West is een stadsdeel met een unieke bevolkingssamenstelling en een veelbelovende toekomst voor ondernemers.
Pieken aan de Amstel
Periodieke monitors over ontwikkelingen op de Amsterdamse arbeidsmarkt.
Index071, versie 2022-2023
Ieder jaar maken we voor de triple-helix Economie071 een index, een monitor van de regionale economie. Ook dit jaar is de index score er weer op vooruit gegaan, dit is vooral te danken aan groei in de parameters die te maken hebben met de kenniseconomie.
Leergang Apeldoornse binnenstad
Voor het Centrummanagement Apeldoorn heeft Blaauwberg een Leergang Apeldoornse binnenstad ontworpen. In twee avondsessies nemen we een geselecteerde groep van centrumondernemers en ambtenaren mee in een plaatsbepaling van Apeldoorn en haar binnenstad.
Quickscan Arbeidsmarkt 071
We maken een scan van de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in de Leidse regio. In deze Quickscan besteden we aandacht aan een reeks van onderwerpen die raken aan de arbeidsmarkt. Het rapport is in een kennisreeks van vier masterclasses.
Typisch Mokum
Wat is er typisch aan de Amsterdamse arbeidsmarkt? We namen de staf van WSP University mee op arbeidsmarktsafari om deze vraag te beantwoorden.
Neem contact op
Neem contact met ons op via bijgaande contactgegevens, of vul het formulier in. Wij komen spoedig met een reactie!
Contactgegevens
- 071-524 7500
info@
- 06- 1217 2126 (Rob)
Vestwal 2-4 , 2312 NP Leiden