Masterclass ‘Leiden and its sisters’ online

Donderdag 25 augustus vierde Blaauwberg haar 25-jarig bestaan met de Masterclass ‘Leiden and her new sisters – Celebrating 25 years of knowledge’. We kijken terug op een dag vol feiten, waarderingen, ambities en goodwill.

We konden rekenen op een mooie opkomst van ruim 100 deelnemers op deze zonnige zomerdag. Er zat een grappige variëteit in de groep: van ‘verstokte Leidenaren’ tot promovendi uit Chili (woonachtig in de stad) en van beleidsprofessionals uit Leiden, Den Haag en Noord-Limburg tot ondernemers uit Helmond, Enkhuizen, Uithoorn en Waddinxveen. Aart heeft op aanstekelijke wijze het publiek die middag geleid door het bomvolle kennisprogramma. 

We boden een blik op onze eigen stad Leiden, de opkomst van de kenniseconomie, de ’trek naar de kennissteden’, de consequenties voor andere regio’s, het belang van clusterontwikkeling en het toekomstperspectief voor Leiden en vele andere plekken op de wereld. En dat op de typische Blaauwberg manier: op de hoofdlijn, van micro naar macro, met veel interactie en in een ontspannen sfeer. Bekijk hierboven de ‘aftermovie’ om een indruk te krijgen van de inhoud aan de hand van een aantal reacties van deelnemers.

deel 1/ 19: Introduction

deel 2/ 19: The same place, different worlds

De Masterclass ging vergezeld van een syllabus in de vorm van een aantal mini-essays over de stad Leiden, de Europese context van haar ontwikkeling en haar toekomstperspectief. We kozen voor een ‘meanderende’ vorm, schrijvend vanuit vier perspectieven: Leiden 1980, Leiden 2020, Europa 1980, Europa 2020. U kunt lezen van begin tot eind. U kunt ook beginnen met lezen in elk mini-essay. In het tweede deel kijken we naar kennisknooppunten elders op het continent. We sommen vier voorbeelden op (Kopenhagen, Manchester, Rhein Neckar, de Vlaamse Ruit), samen vormen ze een spiegel voor het moderne Leiden.

–> Download de syllabus <–

Als locatie voor ons feest heeft het Centrum voor Innovatie en Ondernemerschap in Leiden, PLNT, ons gastvrijheid aangeboden en die hebben we dankbaar aanvaard. Wij vinden dat de aanpak van PLNT om innovatief ondernemerschap te stimuleren goed past bij de viering van Blaauwberg’s werk en visie op beleidsinnovatie, maatschappelijke organisatie en regio-opbouw.

We zijn dankbaar dat zoveel mensen ons 25-jarig jubileum met ons hebben doorgebracht en aandacht hebben besteed aan onze ideeën. Een grote aanmoediging voor ons. En we hopen zeker dat onze gasten van buiten de stad – Venlo, Groningen, Eindhoven, Amsterdam, Den Haag, Helmond, Lisse, Schagen, Waddinxveen, Griekenland, Uithoorn, Enkhuizen, Italië, Duitsland, Apeldoorn, Utrecht – inspirerende ideeën voor hun eigen gemeente mee naar huis hebben genomen.

Andere recente projecten

De Leidse Limes

Uitgelicht: De Leidse Limes Door Ute Jansen Op 17 mei hadden we bij Blaauwberg leuk bezoek: de klassen 4 en 5 van het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord en hun begeleiders. Ze [...]

Indringend gesprek over huiselijk geweld

Bekijk hier de livestream van de opening van de tentoonstelling "Wij Doorbreken de Cirkel van Geweld" van 12 mei. Een buitenexpositie met portretten van 29 slachtoffers en voormalig plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Met Jeroen in de rol als gespreksleider.

Mooi staaltje toegepaste sociologie: isotypen

In dit bericht treft u alle informatie over 'onze' tentoonstelling over isotypen aan. gepresenteerd in het ACEC gebouw te Apeldoorn. Met een link naar de vrij toegankelijke online tentoonstelling, een compacte video met betoog en een fraai vormgegeven boekje.

Leergang Toekomstperspectief Niet-stedelijke Regio’s

We presenteren een interactief kennisprogramma van vier dagen met analyse, cijfers, vergelijking en duiding.  Voor iedereen die bezig is met Omgevingsvisies, regionale strategieën en gebiedsontwikkeling buiten de steden. U kunt zich nu aanmelden.

Neem contact op

Neem contact met ons op via bijgaande contactgegevens. Wij komen spoedig met een reactie.