Een Texels fonds

De vraag naar een Ondernemersfonds komen we op veel plekken in het land tegen. Zo ook op Texel. Waar we de ondernemers in Den Burg bijstaan met het opzetten van een eigen gebiedsfonds.

Afgelopen zomer hebben we ondernemers en gemeente bijgestaan in de afweging tussen de verschillende fondsmodellen. Een gebiedsfonds op basis van de reclamebelasting bleek de meest praktische en haalbare oplossing te zijn. Begin december heeft de gemeenteraad ingestemd met het uitgewerkte plan van Winkelhart, de betrokken ondernemersvereniging. Het fonds is per 1 januari 2018 actief en is inmiddels al bezig met het uitvoeren van de eerste plannen.

In ieder geval twee overwegingen speelden een belangrijke rol in de keuze voor het bij Texel passende fondsmodel:

 • De vraag naar ambitie. Als de ambitie is om in een beperkt gebied voor een beperkte tijd een van te voren bepaald doel te realiseren dan kan een BIZ werken, evenals een reclamebelasting. Als de ambitie is om een algehele boost te geven aan het ondernemersklimaat en voor langere tijd dynamiek mogelijk te maken dan is het gemeentebrede fonds de aangewezen variant. Alhoewel ook in dit geval een reclamebelasting passend kan zijn.
 • De vraag naar regeldichtheid. Als ondernemers en gemeente hechten aan een duidelijk regelklimaat met veel toezicht en veel controle, dan is een BIZ de aangewezen weg.  Wanneer de gemeente vertrouwen kiest boven actieve controle, en de ondernemers een optimale inrichtingsvrijheid willen dan kom je uit bij een gemeentebreed fonds of – onder bepaalde voorwaarden – bij een reclamefonds.

De vraag op Texel kwam specifiek van de ondernemersvereniging in Den Burg. Aangezien de wens was om tempo te maken en er nog te weinig signalen waren voor fondsvorming op de rest van het eiland lag een gebiedsgerichte variant voor de hand. Het werd een reclamebelasting mede uit het oogpunt van regelvrijheid en ruimte voor ambities.

Contact

 • 071-524 7500
 • info@

 • 06- 1217 2126 (Rob)

Meer informatie

Download gratis het Kennisdocument Ondernemersfonds.

  Neem contact op

  Neem contact met ons op via bijgaande contactgegevens, of vul het formulier in. Wij komen spoedig met een reactie!

  Contactgegevens

  • 071-524 7500
  • info@

  • 06- 1217 2126 (Rob)

  • Vestwal 2-4 , 2312 NP Leiden