Sportzomer als integratie offensief

De Leidse Sportzomer 2018 was een gezamenlijk trainingsprogramma van voetbalvereniging Roodenburg en rugbyclub DIOK. Honderden kinderen en jongeren hebben gebruik gemaakt van een mooi aanbod van vakantieactiviteiten.

Het verhaal begon drie jaar eerder. Toen vroeg Roodenburg aan Blaauwberg om te helpen bij het opstellen van een beleidsplan. Roodenburg is een oude Leidse arbeidersclub, die in recente jaren van kleur verschoten is. De leden zijn nu voor het overgrote deel van Noord-Afrikaanse afkomst, ook de nieuwkomers, waaronder vluchtelingen. Dat legt een stevige druk op de economie en de cultuur van de vereniging. Het gezamenlijk ontwikkelde beleidsplan ‘Voetballen in een stad van vele kleuren’ was uniek voor de wereld van de lokale voetballerij en gaf nieuw elan aan de vereniging. Maar er moest meer gebeuren.

Soms helpt het toeval. Roodenburg was een casus in een van de Leergangen Leidenkunde van Blaauwberg. De strekking van het voorbeeld was dat Roodenburg bezig is met een stedelijke opgave en recht heeft op solidariteit van ‘sterk Leiden’. Tot de deelnemers aan de leergang behoorde Cees Ashmann, voorzitter van DIOK, een sterke rugbyclub met een lange traditie en een goeddeels Engelstalige populatie. Ashmann sondeerde in zijn  bestuur of er belangstelling was om een dependance te openen op het terrein van Roodenbrug. Zo zou de organisatiekracht van ‘sterk Leiden’ in verband gebracht kunnen worden met Roodenburg. En hij vertelde ook zijn leereffect uit de Leergang: moderne solidariteit heeft een vorm van wederkerigheid nodig. DIOK dreigt een beetje een ‘upper middle class’ club te worden. Door samen te werken met Roodenburg zou er contact komen met ‘Marokkaanse straatvechtertjes’, hard nodig voor verbreding van de basis van junioren van de club.

Sporters zijn zeer praktisch. In plaats van lang praten over strategische doelen, zijn ze deze zomer gewoon begonnen met een grote sportinstuif. Dat is mooie een basis om naar de toekomst te kijken.

Contact

  • 071-524 7500
  • info@blaauwberg.nl

  • 06- 1217 2126 (Rob)

  • Vestwal 2-4 , 2312 NP Leiden

Downloads

Gerelateerde projecten

Neem contact op

Neem contact met ons op via bijgaande contactgegevens. Wij komen spoedig met een reactie.