Centrumfonds Apeldoorn

In Apeldoorn is tien jaar lang gediscussieerd over de invoering van een gezamenlijk instrument via de belastingkas. De gemeenteraad maakte kenbaar geen uitstel meer te willen accepteren, met name niet in de binnenstad.


De gemeente had veel geïnvesteerd in het opknappen van de binnenstad en vond het nu de beurt aan de ondernemers om te zorgen dat die investeringen een rendement op gaan leveren: meer samenwerking, meer bezoekers, meer kwaliteit, meer verantwoordelijkheid. Blaauwberg is gevraagd om een model te ontwerpen en daar steun voor te zoeken bij de ondernemers. Het werd een Reclamebelasting, omdat daarmee een fonds ‘voor en door ondernemers’ gecreëerd kan worden zonder de knellende regelgeving van een BIZ, maar wel met een duidelijke gebiedsgrens. Blaauwberg werkt thans aan de vernieuwing van het centrummanagement, dat de opbrengst van de Reclamebelasting gaat beheren. De eerste stappen naar professionalisering zijn gezet. Het is een groeimodel, dat binnen enkele jaren de achterstand van Apeldoorn op vergelijkbare steden moet inlopen.

In het kielzog van het ‘voor en door ondernemers’-verhaal, heeft de Gemeente Apeldoorn ook besloten om een deel van de opbrengst van de Toeristenbelasting ter beschikking te stellen aan het al aanwezige Toeristische Platform. Dat platform wordt gedragen door een stel enthousiaste ondernemers, maar is op dit moment informeel van karakter. Blaauwberg is gevraagd om een formalisering voor te bereiden: governance, werkplan en andere stukken. Zo worden in korte tijd forse slagen gemaakt in het lokale ondernemingsklimaat.


Meer weten? Neem (vrijblijvend) contact op.
 

info@blaauwberg.nl
 

071 - 524 7500
06 - 1217 2126


Terug naar het overzicht

Vertel anderen over deze dienst!

 
 

Meer Blaauwberg?

Meld u nu aan voor de (gratis) Blaauwberg nieuwsbrief. U ontvangt driemaal per jaar een afwisselend aanbod aan thematische diepgang, analyse en good-practice. Enkele onderwerpen; regionale economische structuurversterking, werken met het clustermodel, de Lissabon doelstelling en uw regio, bestuurlijke samenwerking in de praktijk, ondernemerschap als drager van het voorzieningenniveau en economische dynamiek als sleutelbegrip voor bestrijding jeugdwerkloosheid.